Thérèse Blomqvist lever, jobbar och andas hållbarhet. I sin nya roll som hållbarhetsansvarig på fastighetsförvaltaren Retta vill hon göra hållbarhetsbegreppet mer begripligt – och få fler att förstå det fina med återbruk.
I mars i år klev Thérèse Blomqvist in på Rettas kontor som ny hållbarhetsansvarig. Fastighetsförvaltaren Retta hade beslutat att accelerera och effektivisera hållbarhetsarbetet tillsammans med kunderna, och med Thérèse på plats är det nu full fart framåt på hållbarhetsfronten.
– Mitt uppdrag är att bidra till att våra kunder blir mer hållbara. Fastighetsbranschen är stor och vi har därmed en viktig roll i omställningen. Det har skett ett normskifte där en fastighet som tuffar och går inte längre är något att eftersträva. Alla vill se minskningar vad gäller både energiförbrukning och materialåtgång. Det gäller att haka på tåget och vara en del av resan, säger Thérèse.
Uppföljning av energiförbrukning
Hållbarhet är ett område där tydliga mål och ett datadrivet arbetssätt har blivit viktigt. Retta i Sverige jobbar nära den del av bolaget som finns i Finland. Där har man utvecklat ett system för uppföljning av energiförbrukning, bedömning av betyg i energideklarationer och för att mäta och minska sitt koldioxidavtryck. Nu inför man samma system i Sverige, för att göra det enklare för kunderna att göra rätt – och att spara pengar.
– Hållbarhetsarbetet integreras alltmer i drift och förvaltning och det finns stora besparingar att göra genom att jobba systematiskt, få koll på sin data och ta steget till beslutsunderlag, säger Thérèse.
Hotelldröm blev vägen in i fastighetsbranschen
Thérèse som läste ekonomi vid Stockholms universitet hade alltid haft en dröm om att bli hotelldirektör. Efter studierna började hon arbeta på Norgani, som ägde just hotellfastigheter, och blev sedan kvar i fastighetsbranschen. Den senaste rollen var som hållbarhetscontroller.
– Det är något speciellt med fastigheter. De är konkreta och bestående, vilket jag gillar. Det är lätt att bli kvar i den här branschen.
Vill göra hållbarhet mer begripligt
Hotelldrömmen får alltså vila. Nu är fokus att renodla och hitta effektiva processer som är till nytta för kunderna i deras hållbarhetsarbete. I sin roll är Thérèse både inspiratör, processledare och allmänt kunnig på de regelverk och direktiv som styr hållbarhetsrapporteringen.
– I den här rollen är ingen dag den andra lik. Roligast är att hitta lösningar på folks problem, att göra hållbarhet mer begripligt och bena ut svåra begrepp och krångliga förkortningar. Hållbarhet är lite som ett paraply, mycket ryms under det och det är till stor del en samverkansfråga. Det går inte att sitta på sin egen lilla kammare, utan jag är mycket ute och träffar både medarbetare och kunder.
Beteendeförändring behövs
Energieffektivisering är ordet för dagen och både kommersiella fastighetsägare och privatpersoner som äger sin bostad har förstått vikten av att skruva ner, efter förra vinterns rekordhöga elpriser. Thérèse vill se en liknande beteendeförändring när det kommer till material, möbler och inredning.
– Man kanske inte måste renovera allt bara för att man köper en ny fastighet eller bostad. Vi behöver se sakernas värde och förstå att det är något bra att ha saker länge. Återbruk är ett begrepp på tapeten. På Retta tittar vi mer och mer på begagnat-marknaden, och det kommer hela tiden fler aktörer som gör det enklare att jobba med återbruk.
Hållbarhet som livsstil
För Thérèse själv är hållbarhet en livsstil, hon lever helt enkelt som hon lär. Hon köper och säljer begagnat, tar cykeln till jobbet, har solceller på taket och håller koll på spotpriset. I trädgården odlar hon grönsaker och frukt.
– Vi är långt ifrån självförsörjande men har jag tur kommer vi i alla fall att ha vitlök, morötter och äpplemust för resten av året, skrattar Thérèse.